Start

SLIMFIT

Menu
Terug naar Inspiratie

Overzicht

Zelfstandig werken
Wat komt er allemaal kijken bij de invoering van zelfstandig werken? Wat levert het leerlingen en leraren op? En hoe implementeer je deze manier van werken? In dit document van de Dionysius in Schinnen wordt het toegelicht! Daarnaast vind je in deze PowerPoint een flink aantal voorbeelden van planborden, dag- en weektaken. Handig als je overweegt om op deze manier op school te gaan werken!

Het cluster SBO scholen heeft een aantal voorbeelden aangeleverd van afspraken rondom zelfstandig werken. Je vindt ze hieronder.

Voorbeeldroosters
Wil je graag een voorbeeldrooster zien van hoe een dag in een school in cel 1,2,3 eruit ziet? De Catharinaschool in Haastrecht geeft een voorbeeld van een rooster voor Groep 1-2-3 en eentje voor groep 7-8.

Ook de Klimop in Zwaag heeft een voorbeeldrooster aangeleverd, waarin zij voor de dinsdag en vrijdag aangeven welke leerkrachten voor welke kinderen / vakgebieden verantwoordelijk zijn. De school werkt in 2 units; groep 1-4 en groep 5-8 en geeft het volgende over Slim Fit aan;

Slimfit was voor ons in eerste instantie een organisatorisch model om met drie groepsleerkrachten en minimaal een onderwijsassistent en het liefst stagiaires, vier groepen te kunnen draaien. We maakten hierbij ook gebruik van de vakleerkracht gymnastiek.
Dit is ook een bevoegde leerkracht. De gymlessen zijn zo ingedeeld dat er dan elke keer een groep naar de gym is. De 'overgebleven' leerkracht staat dan voor een andere groep. Meer handen in de klas helpen dit organisatorisch uit te voeren.

Kijkje in de praktijk
De Catharinaschool in Haastrecht heeft een aantal foto's genomen tijdens het groepsdoorbrekend werken. Ben je benieuwd? Bekijk ze dan snel!

Op KBS De Liniedoorn wordt er regelmatig groepsdoorbrekend gewerkt. In onderstaand filmpje is precies te zien hoe een dag van een kind in de onderbouw eruit ziet.Op de Ichthus in Hoorn wordt er in de onderbouw veelal groepsdoorbrekend gewerkt. Nieuwsgierig hoe hun dag eruit ziet? Bekijk dan snel deze presentatie!


Bekijk hieronder een filmpje van de Buut, waarin onder meer wordt verteld hoe ze met Alles in 1 werken.Op PCBS De Kring in Apeldoorn werken ze in de ochtend in jaargroepen, en in de middag groepsdoorbrekend in 3 units. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het keuzeplein en worden, waar mogelijk, talenten van ouders ingezet. Lees er in deze presentatie meer over!